joi, 19 martie 2015

Text pentru mame de fete și…nu numai

M-am săturat de inflația de modele feminine negative în spațiul public. Și spun asta nu ca un consumator de cotidian și de politică, ci mai degrabă ca mama de fată....Si să vedem cam ce avem la oferta rulată în spațiul public, de câțiva ani încoace....

Elena Udrea – controversatul personaj din camarila băsesciană, nu poate inspira niciun părinte să spună: „Învață, fata mamii, ca atunci când te faci mare să fii ca Udrea ! Exersăm de pe acum mersul pe tocuri, purtarea Vuittoanelor pe încheietura mâinii, dar și a brățărilor de oțel de mai târziu....”

EBA – personaj aproape intrat în adormire în percepția publică, dar rămâne etalon de eșec educațional atât al școlii, dar mai ales al părinților. „Poți să ai eșecuri, poți să ai succesuri” este mesajul memorabil ce cu greu poate fi desprins de pe imaginea sa de odraslă prezidențială.

Mihaela Rădulescu – personaj feminin fără teamă….de RIDICOL ! Amintind de Cher în ultimele ei apariții, tăvălită prin făina, arată ca o bunică Barbie care refuza să își accepte timpul.

Bianca Drăgușanu – cine poate răspunde corect la întrebarea Briannei: “Dar ce e Bianca Drăgușanu? E actriță? Cântă? ” Nu – e doar celebră prin natura amorurilor publice, secrete, solitare și simultane, dar extrem de publicitare - aș fi răspuns dacă nu mi-aș fi adus aminte că vorbesc cu un copil de 8 ani.

Și lista e lungă.

Așadar, fetele noastre au șanse mai mari să aleagă ca modele pe cele care se perindă la televizor sau aflate pe coperțile revistelor de cancan pentru că, trebuie să recunoaștem, nu prea știm puștoaice de 8-9 ani care să își dorească să fie precum Oana Pellea sau să vrea să se facă Aurora Liiceanu când vor fi mari.

Nu am descoperit metoda prin care pot direcționa, fără bruscări, creșterea copilului meu departe de astfel de aspirații și cât mai aproape de natural. Aproape că îmi doresc să fie ferită de un destin excepțional, dacă a fi excepțional înseamnă a te transforma în apogeul ridicolului și al penibilului.

Bâjbâi în fiecare zi, bucurându-mă de fiecare victorie mică, de fiecare centimetru de bun simț pe care îl arată, de fiecare rând pe care îl citește, savurând (încă) victoria în fața agresivității vedetelor de carton și a comercialului dus la extrem.

Dacă cineva a găsit rețeta perfectă pentru creșterea unui copil normal, în vremurile anormale pe care le trăim, nu vă sfiiți să share-uiți cu mine :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu