miercuri, 22 aprilie 2015

Consultanți și jurnaliști

Aflați în imediata apropiere, jurnalistul și consultantul politic sunt specii aparte care revendică același aer. Unul la vedere, atacând direct proiectul politic, altul în spatele politicianului. Complementari și legați cu fire nevăzute, jurnalistul și consultantul nu pot unul fără altul. Unul depinde de celălalt, pentru a-și contura creația publică, pentru a critica, a sugera, a revendică victoria.


Ferindu-mă de postulări absolute și rejudecând în majorități sau procente covârșitoare, sunt mulți jurnaliști care fac pasul către consultanță și, în egală măsură consultanți care doresc să aibă libertatea de a spune public ceea ce cred. Așa se face că, tot mai des găsim consultanți extrem de vocali în platourile de televiziune și jurnaliști care dau sfaturi, pe factură sau nu, oamenilor politici.
Creatori de monștri sau de sfinți, distrugători de mituri sau făcători de idoli, indiferent de partea în care ne aflăm, în presă sau în laboratorul de fabricare a discursului, trebuie să recunoaștem că trăim una dintre cele mai frumoase experiențe de viață. Pasiunea pentru ceea ce faci, îndrăgosteala de fiecare zi de profesia ta, puterea de a face și reface vise, te fac să treci peste depresiile eșecului în care te regăsești și tu, chiar dacă în măsuri mai mici, atunci când „omul tău” ratează misiunea creației. Cinismul devine cu atât mai amar atunci când vezi că fiecare zi ce trece te duce mai departe de crearea unui Mesia politic, iar oamenii tăi se dovedesc a fi extrem de puțin providențiali pentru neam.  Dar, nu poți nega faptul că laurii victoriei te mângâie și pe ție, atunci când reușești să tragi vălul de pe fața urâtă a lucrurilor, când lumea întreagă vorbește despre ceea ce ai plămădit, ai scris sau ai adus în dezbaterea publică.


Jurnalist sau consultant, separat sau combinat, în relații antagonice sau de tolerare, cu certitudine nu ne lipsește nebunia creației, a luptei cu adversarii ideologici sau cu încercările de demontare a mitului. Uneori deznădăjduit sau disperați în înfrângeri, o luăm în fiecare zi de la capăt pentru o nouă creație, o nouă bătălie cu proprii noștri demoni, dar fericiți că facem parte dintre aceia care avem lupte de dus în fiecare moment al existenței noastre, bucuroși de a plăti anticipat un preț disproporționat de mare pentru freamătul ce ne macină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu