joi, 14 mai 2015

Poveste de seara cu școli faimoase, parcuri și seringi


La ceas de seara Briush decide ca e momentul destinurilor. Așa că, înainte de culcare, îmi spune o poveste care este departe de a aduce somnul:

“Si după ce am ieșit de la scoală am fost cu mai mulți colegi în parc, la Ciupercuțe. Ne-am distrat teribil, mami, pentru ca am râs de Parizel.

- Parizel este un câine, o pisică ? întreb eu sperând într-un răspuns inocent.

- Nuuu. Parizel este un om. Doarme în parc, lângă tobogan și are multe seringi cu droguri. Stă și se uită la noi, iar noi ne strâmbăm la el și râdem.”

Povestea asta este spusă de un copil de 9 ani, care învață într-una dintre cele mai moderne școli din sectorul 3 din București, mândria primarului Negoiță. Istoria se petrece în parcul de lângă școală, în care Bri este doar unul dintre sutele de copii care se dau pe toboganul ce se învecinează cu seringile lui Parizel.

Reducând cazul la interesul personal, mi-am luat măsurile de siguranță pentru copilul meu. Dar povestea lui Parizel din parcul de copii rămâne ca o amenințare. Oricare dintre cei care se joacă acolo poate cădea în unul din acele localuri clandestine. Mintea puțin experimentată a oricărui copilandru poate să îl îndemne să încerce și el ce vede acolo. Deci pericolul este mai mult decât prezent.

Faptul că omul ăla, bătut de soartă, se află în preajma copiilor noștri și nu sub atenta îngrijire, te face să te întrebi care este adevărata preocupare a autorităților, a politicienilor, a celor care au drept responsabilitate siguranța noastră dar și a acelui nefericit.

Poate că ar trebui să ne preocupe mai puțin dacă o vizitează Băsescu pe Udrea în arestul la domiciliu și să privim mai cu atenție spre ultimele rapoarte ale Agenției Naționale Antidrog. Ultimul document arată lucruri terifiante. Uite doar câteva dintre ele:

· debutul în consum de droguri, în rândul adolescenţilor de sex masculin, după cum urmează: 11 ani – în consumul de somnifere, 13 ani – în consumul de antidepresive, 14 ani – în consum de sedative/ tranchilizante, respective în cel de inhalante, 14,5 ani – în consumul de SNPP(substanțe noi psihoactive).

· Comparativ cu băieţii, fetele par să înceapă utilizarea drogurilor la o vârstă mai mare, cea mai mică vârstă medie de debut în rândul fetelor fiind de 15 ani şi înregistrându-se pentru consumul de SNPP, respectiv pentru cel de antidepresive.

· 2,3% dintre adolescenţi au declarat că au consumat canabis, 1% ecstasy, 1% substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (cunoscute şi sub numele de “etnobotanice”), 1% au luat somnifere, 1% sedative, 1% substanţe halucinogene şi 1% substanţe inhalante.

Așadar, ca niște sugestii pentru aleșii noștri:

- Poate înainte de a face planuri pentru noi terenuri de sport și piscine în interiorul școlii (proiect remarcabil, de altfel) ar fi bine, domnule primar, să curățați parcurile din zonă, să activați poliția locală și serviciile sociale pentru ca oameni ce au astfel de dependențe să primească ajutorul necesar în clinici specializate și nu în preajma copiilor noștri.

- Poate ar fi binevenit un proiect care să prevadă un centru de consiliere psihologică și antidrog în fiecare unitate de învățământ.


- În egală măsură, poate mai alocați niște bani pentru programe de informare/educare suplimentară a copiilor pe această temă, dar și a părinților. Pentru că, de ce nu, și pentru noi e bine să știm cum citim privirea copiilor noștri și mai ales cum le descifrăm cheile din comportament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu