luni, 23 mai 2016

Keep walking, keep similing

România funcționează cu ură. Politica se face cu ură. Presa vinde daca arata cât mai abrupt și necosmetizat ura din subteranele societății. Mica comunitate în care trăiești se hrănește din ură. Ura este lecția pe care copii de școala primară o învață ades din veninul părinților și pe care îl revarsă apoi, ei înșiși, către cei din jur.


Și toate astea, pentru că – nu-i așa – este mult mai ușor să-l detești pe cel de lângă tine, decât să îți fie …indiferent.

Un  prieten mai cunoscut și mai înțelept decât mine mi-a spus un teribil adevăr: singurul lucru care vinde este hate-realea, adică ura – în orice fel de formă: invidie, înfierare a celuilalt, nu contează – dramoletă să iasă! Nu în fața ta, ci pe de lături, pentru că hate-reala este dosnică, dar cel mai adesea însoțită de zâmbete fățișe.

Și când credeam că asta este lecția pe care contemporaneitate ne-o servește aproape zilnic, uite cum, atunci când nici nu gândești, se arată semnele că poate fi și altfel.

Turist fiind, fără vreo apăsare religioasă la momentul dat, intru în biserica Sf. Anastasia din Verona. Cu gândul aiurea și ochii deja prea obosiți de atâtea minuni pictate și modelate în piatra din nordul Italiei, nu mă așteptam să am vreo tresărire în urma unei vizite ce se dorea mai mult o oprire de tras sufletul între alte două atracții.

Ei bine, soarta iți contrazice – pe ici, pe acolo – în momentele esențiale – preconcepțiile. Pelerin de nu mai puțin de 40 de săptămâni, pe drumul de întoarcere de la Ierusalim, tânărul din  fotografiile de mai jos a reușit să ne oprească în loc cu muzica pe care o revărsa din orga Baizilicii Sfintei Anastasia și astfel să se înșurubeze în memoria noastră definitiv. Călător neobosit, pelerinul se folosea se maximul său talent pentru a cânta din biserică în biserică, astfel adunând ban pe ban pentru a-și continua călătoria cu zâmbetul pe buze.

În ziua în care am crezut că hate-rii înving în jurul meu, întâmplarea a făcut să deschid pozele făcute în Sfânta Anastasia.


Așadar, citește semnele și știi ce ai de făcut. Privindu-i ghetele, ascultându-i muzica și rememorând atunci când trebuie povestea voi știi întotdeauna că -  Keep walking, keep similing” – nu e doar parafrazarea unui slogan comercial. E ceea ce te ține sus J


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu